69052256_2398010180446916_57269847133278

                                                     HIPOFIZA sau Glanda Pituitara

Hipofiza (glanda pituitara) este situată în apropiere de hipotalamus și constă în două proporții fundamental diferite, adenohipofiza (hipofiza anterioară) și neurohipofiza (glanda pituitară posterioară):
Este o glandă mică (500 mg), situată median la baza creierului într-o cavitate aosului sfenoid denumită „șaua turcească”, posterior de chiasma optică. Are trei lobi: anterior, intermediar și posterior. Lobul anterior sau adenohipofiza reprezinta 75% din masa glandei, lobul intermediar 2% (redus la o simplă lamă epitelială aderentă la cel posterior), iar cel posterior sau neurohipofiza, restul.
• Adenohipofiza - medial

Adenohipofiza și lobul intermediar au origine embriologică comună, epitelială, iar neurohipofiza are origine nervoasă ca și hipotalamusul de care se leagă. La adenohipofiză, hormonii produși în hipotalamus reglează secreția de hormoni glandotropi (ACTH, TSH, FSH, LH, prolactină) și hormoni glandulari (hormoni de creștere). Hormonii de eliberare activează producția și eliberarea. Inhibarea hormonilor (statine), pe de altă parte, inhibă secreția de TSH, cu un nivel de tiroxină deja ridicat în sânge.

Adenohipofiza secretă

Hormoni non-glandulotropi (nontropi):

-  hormonul de creștere - STH (GH),

-  prolactina - LTH

Hormoni glandulotropi ( tropi)

- adrenocorticotropul (ACTH),

- gonadotropii (FSH și LH),

- tirotropina TSH .


* Acidofile/Celule care conțin hormoni polipeptidici: hormonul de creștere (somatotropina; GH); prolactina (PRL).
Prolactina este produsă în glanda pituitară și joacă un rol special în corpul unei femei. Este implicat în reglarea ciclului menstrual și a ovulației.
* Bazofile/ Celule care conțin hormoni glicoproteici: tireotropina (TSH); gonadotropinele: hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH); corticotropina (ACTH).
* Cromofobe / Pot fi acidofile sau bazofile care s-au degranulat și astfel nu mai conțin hormoni. Unele pot reprezenta celule stem care nu s-au diferențiat încă în celule endocrine.

Neurohipofiză - medială
Neurohipofiza este fundația structurală a unui sistem neuro-umoral care coordonează echilibrul hidric și funcția de reproducere prin acțiunea a doi hormoni: vasopresina și oxitocina, acționând asupra presiunii musculare netede sau a sângelui.

. Neurohipofiza are rolul de a elibera hormonii secretați de nucleii anteriori ai hipotalamusului.

Lobul intermediar hipofizar secretă hormonul melanocitostimulator (MSH) Neurohipofiza eliberează hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresina) ocitocina (oxitocina)

  • Reglarea hipofizei