Hipertiroidism    

 1. Hipertiroidismul este o afectiune in care tiroida produce hormoni in exces.

 2. Simptomele comune de hipertiroidism includ slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii și tulburări ale somnului.

 3. Medicatia, chirurgia, precum si schimbari in dieta sunt unele dintre optiunile de tratament pentru hipertiroidism.

Hipertiroidismul este o condiție a Tiroidei. Tiroida este o glanda mica, situată în partea din față a gâtului. Ea produce tetraiodothyronine (T4) și triiodotironina (T3), care sunt doi hormoni primari ce controlează modul în care celulele folosesc energie. Glanda tiroida regleaza metabolismul prin eliberarea acestor hormoni.

Hipertiroidismul apare atunci cand Tiroida face prea mult T4 ,T3, sau ambele. Acest lucru poate duce la accelerarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale crescute si tremor de mana, precum si o serie de alte simptome. Diagnosticul de tiroida hiperactiva si tratamentul cauzei subiacente pot ameliora simptomele si prevenirea complicatiilor.

O varietate de condiții poate provoca hipertiroidism. Boala Graves, o tulburare autoimună, este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Aceasta cauzează anticorpi pentru a stimula tiroida sa secrete hormon prea mult. Boala Graves apare mai frecvent la femei decât la bărbați. Aceasta tinde sa ruleze in familii, ceea ce sugerează o legătură genetică. Ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă rudele dvs. au aceasta conditie.

Alte cauze de hipertiroidie pot include:

 • excesul de iod, un ingredient cheie in T4 si T3

 • inflamația tiroidei (tiroidita), care provoacă T4 și T3 să se scurgă în afara glandei

 • tumori ale ovarelor sau testiculelor

 • Tumorile benigne ale tiroidei sau ale glandei pituitare

 • cantități mari de tetraiodothyronine luate prin suplimente alimentare sau medicație

 

Care sunt simptomele de hipertiroidie?

Cantități mari de T4, T3, sau ambele pot provoca o rată metabolică excesiv de ridicată. Aceasta se numește stare hipermetabolică. Atunci când într-o stare hipermetabolică, este posibil să apară un ritm rapid cardiac, tensiune arterială ridicată, și tremor de mana. De asemenea, s-ar putea dezvolta o toleranță scăzută pentru căldură și transpiratie foarte mult. Hipertiroidismul poate provoca mișcări mai frecvente ale intestinului, pierderea in greutate, si, la femei, cicluri menstruale neregulate. În mod vizibil, tiroida se poate umfla, ca o gușă, care poate sa fie simetrica sau in față. Ochii tăi pot părea, de asemenea destul de proeminenti, este un semn al exoftalmie, o afecțiune care are legătură cu boala Graves.

Alte simptome ale hipertiroidiei includ:

 • creșterea apetitului

 • nervozitate

 • nelinişte

 • incapacitatea de a se concentra

 • slăbiciune

 • bătăi neregulate ale inimii

 • tulburările de somn

 • Pierderea parului, păr fin, fragil

 • mâncărime

 • greață și vărsături

 • dezvoltarea sânilor la bărbați

Următoarele simptome necesită îngrijire medicală imediată:

 • ameţeală

 • dificultăți de respirație

 • pierderea conștienței

 • ritm rapid, cardiac neregulat

Hipertiroidia poate provoca, de asemenea, fibrilatie atriala, o aritmie periculoasă, care poate duce la accidente vasculare cerebrale, precum insuficienta cardiaca congestiva.

 

Cum se diagnosticheaza hipertiroidismul ?

Primul pas in diagnostic este de a obtine un istoric complet și un examen fizic. Acest lucru poate dezvălui aceste semne comune de hipertiroidism:

 • slăbire

 • puls rapid

 • tensiunii arteriale crescute

 • ochi bulbucaţi

 • glanda tiroida marita

Alte teste pot fi efectuate pentru a evalua în continuare diagnosticul. Acestea includ:

Testul nivelului de colesterol

Medicul dumneavoastră poate verifica nivelul de colesterol. Colesterol scăzut poate fi un semn al unei rate metabolice crescute, in care corpul tau arde prin colesterol rapid.

T4 și T3 de absorbție 

Aceste teste masoara cat de mult hormon tiroidian (T4 și T3) este în sânge.

Testul  nivelului Hormonului stimulator tiroidian (TSH)

Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este un hormon al glandei pituitara care stimuleaza glanda tiroida pentru a produce hormoni. Atunci cand nivelul de hormoni tiroidieni sunt normali sau ridicati, TSH trebuie sa fie mic.

Testul nivelului trigliceridelor

Nivelul de trigliceride poate fi, de asemenea, testat. Similar cu colesterolul, trigliceridele scăzute poate fi un semn al unei rate metabolice crescute.

Scanarea Tiroidei

Acest lucru permite medicului dumneavoastră pentru a vedea daca tiroida este hiperactiva. În special, se poate spune daca intreaga tiroida sau doar o singură zonă a glandei cauzeaza hiperactivitate.

Ecografie

Ultrasunetele pot măsura dimensiunea întregii glande tiroide, precum și orice masa din interiorul acesteia. Medicii pot utiliza, de asemenea, ultrasunetele pentru a ști dacă o masă este solidă sau chistică.

CT sau RMN 

Un CT sau RMN poate arata daca o tumora pituitara este prezenta si cauzează aceasta stare.

 

Cum tratam hipertiroidismul ?

Medicamente

Medicamente antitiroidiene, cum ar fi metimazol (Tapazole), opresc tiroida in a produce hormoni.

iod radioactiv

Iodul radioactiv distruge eficient celulele care produc hormoni. Medicamente antitiroidiene și iodul radioactiv sunt tratamente comune. Dezavantajul este că aceste medicamente pot avea efecte secundare grave, cum ar fi nivelul numărului de globule albe .Celulele albe din sânge sunt cruciale pentru functia imune.

Interventia chirurgicala

O secțiune sau toata glanda tiroida poate fi indepartata chirurgical. Apoi va trebui să luati suplimente de hormoni tiroidieni, pentru a preveni hipotiroidismul, care apare atunci când aveți o tiroidă care secretă hormon prea puțin. De asemenea, beta-blocantele, cum ar fi propranolol, poate ajuta la controlul pulsului rapid, transpirației, anxietati și tensiuni arteriale ridicată. Cei mai mulți oameni raspund bine la acest tratament.

 

Ce puteți face pentru a ameliora simptomele

O alimentatie adecvata, cu accent pe calciu si sodiu, este important, mai ales în prevenirea hipertiroidismului. Vorbiti cu medicul dvs. pentru a va oferi linii directoare si sanatoase pentru dieta, suplimente nutritive și exerciții fizice. Hipertiroidismul, de asemenea, poate provoca oaselor o  slabire și subțiere, ceea ce poate duce la osteoporoza. Luând vitamina D și suplimente de calciu in timpul si dupa tratament poate ajuta la intarirea oaselor. Medicul dumneavoastră vă poate spune cât de multa vitamina D si calciu este nevoie în fiecare zi.

 

Sursa : http://www.healthline.com/health/hyperthyroidism#Simptome3

Boala Autoimuna BASEDOW - GRAVES

 

  În oftalmopatia Graves țesuturile și mușchii din spatele ochilor devin umflati. Globi oculari nu se mai pot apropia în mod normal. Aceasta se poate întâmpla înainte, după, sau în același timp cu alte semne de hipertiroidism.

Majoritatea persoanelor care dezvolta oftalmopatia Graves au una sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Ochii iritati, uscati, mancarimi, sau parca aveti ceva in ochi

 • O privire mirata

 • Sensibilitate la lumină; ochii aposi și un sentiment de durere sau presiune in jurul ochilor

 • Dificultate la închiderea ochilor complet

 • Viziune dubla,

Un număr mic de persoane au astfel de simptome, deoarece tesuturile din jurul ochilor lor sunt inflamate (tiroida boala acuta inflamatorie a ochilor ). Aceste simptome includ:

 • Umflarea pleoapelor si tesuturile din jurul ochilor, în special dimineața.

 • Umflarea membranei care acopera globul ocular și liniile pleoapei.

 • Durere atunci când se deplasează ochii în sus și în jos și de la o parte în alta.

Cele mai usoare cauze de oftalmopatie Graves sunt , între 1 până la 4 luni. Oftalmopatia Graves poate face bine in aceasta perioada dacă luați medicamente antitiroidiene. Veți avea probabil si un examen de ochi pentru a vă asigura că nu aveți o altă problemă a ochilor, cum ar fi o tumoare. Pentru a ajuta la reducerea uscaciuni si disconfortului, medicul dvs. vă va trata simptomele de oftalmopatie Graves. El sau ea vor folosi lacrimi artificiale, picaturi si medicamente, dar și ochelari de protecție sau ochelari de soare. În cazul în care condiția este diagnosticata precoce, puteți utiliza medicamente nesteroidiene antiinflamatoare (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenulși naproxen, pentru a calma durerea și inflamația. Citiți și urmați toate instrucțiunile de pe eticheta.

Dacă aveți inflamație severe a muschilor si tesuturile din jurul ochilor, ar putea fi necesare medicamente corticosteroide, imunosupresoare, sau radioterapie. Chirurgia se efectueaza numai în cazul în care aveți de grave probleme de vedere sau nervoase sau dacă doriți să schimbați aspectul (în cazul ochiilor) prin chirurgie plastica .

Oftalmopatia se poate agrava dacă nivelurile dvs. tiroidiene nu sunt in echilibru. Se poate, de asemenea, sa va fie mai rău dacă vi se administrează terapie cu iod radioactiv. Fumatul creste sansele de a dezvolta oftalmopatie Graves. Si se poate agrava la persoanele fumatoare.

   sursa : WebMD Medical de referință Healthwise

STRATEGII TERAPEUTICE ÎN OFTALMOPATIA DIN BOALA GRAVES- BASEDOW - REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT