HIPOTALAMUSUL

Hipotalamusul este o parte a encefalului (creierul mare) de natură nervoasă. El secretă două tipuri de hormoni ce sunt depozitați în hipofiză.
Hipotalamusul leagă sistemul nervos de sistemul endocrin.
Ca punct central de coordonare a sistemului hormonal, hipotalamusul primește informații cuprinzătoare (impulsuri nervoase, stimuli motori și senzoriali, substanțe mesagere ale altor glande) din corp.
În viața intrauterină hipofiza se dezvoltă în interiorul hipotalamusului, acestea având o legătură foarte importantă.
Este format din celule neurosecretorii din regiunile nucleare cu celule mici și mari, care eliberează diverși hormoni în fluxul sanguin pe baza acestei informații. Hormonii hipotalamusului sunt două grupe: hormoni de control și efectori .
Este centrul reglării vegetative, având funcții foarte importante: termoreglare, foame și sațietate, comportamentul hidric și alimentar, actele instinctive și manifestările vegetative instinctuale (frică, furie), reglează ritmul somn-veghe, coordonează activitatea glandelor endocrine, influențează metabolismul.

© 2012 by  TIROIDA ROMANIA - Proudly created with Wix.com 

Toate informațiile din acest site aparțin Tiroida Romania. Toate drepturile rezervate.

Articolele NU pot fi preluate decât dacă se respecta condiția de a preciza sursa, cu link conform Legii Dreptului de Autor.

Toate articolele din site sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al orcarei alte forme de intervenție medicala profesionala. © 2012