CE ESTE GUȘA TIROIDIANA?

CE este Glanda Tiroida ? Glanda tiroidă este o glandă endocrină in formă de fluture care se află în mod normal în partea din față inferioară gâtului. Rolul Tiroidei este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt secretați în sânge și apoi transportați la fiecare țesut/organ din corp. Hormonul tiroidian ajuta organismul sa folosească Energie, sa ii fie cald și să păstreze creierul, inima, mușchii, și alte organe in funcție așa cum ar trebui.

CARE sunt simptomele de GUȘĂ ? Termenul de "gușă" se referă la lărgirea anormală a glandei tiroide. Este important de știut că prezența unei guse nu înseamnă neapărat că glanda tiroida este defectuoasa. O gușă poate avea loc într-o glandă care produce prea mult hormon (hipertiroidie), prea putin hormon (hipotiroidie), sau cantitatea corectă de hormon (euthyroidism). O gușă indică faptul că există o problema prezentă, din aceasta cauza glanda tiroida creste anormal.

CE determină o GUȘĂ ? Una dintre cele mai comune cauze ale formării gușei la nivel mondial este deficitul de iod. Activitatea principală a glandei tiroide este de a "achiziționa" iodul din sânge și a produce hormoni tiroidieni. Glanda nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni în cazul în care nu are suficient iod. Prin urmare, cu deficit de iod, individul va avea Hipotiroidism. Glanda pituitara din creier simte nivelul de hormon tiroidian ca este prea mic și trimite un semnal catre tiroida. Acest semnal este numit hormonul stimulator tiroidian (TSH). După cum sugerează și numele, acest hormon stimulează tiroida sa producă hormoni tiroidieni și să crească în dimensiune. Această creștere anormală în mărime produce ceea ce se numește o "gușă". Astfel, deficitul de iod este o cauza de dezvoltare a gusei. Ori de câte ori deficitul de iod este comun, cauza "gusei" va fi comuna si în alte părți ale lumii. Tiroidita Hashimoto este o cauza mai frecventa de formare a gusei in SUA. Aceasta este o condiție autoimuna în care există distrugerea glandei tiroide dar si sistemul imunitar propriu. Cand glanda devine mai deteriorata, este mai puțin capabila in a face aprovizionarea adecvata de hormoni tiroidieni. Glanda pituitara simte un nivel scăzut de hormoni tiroidieni și secreta mai mult TSH pentru a stimula tiroida. Aceasta stimulare face ca tiroida să crească, ceea ce poate produce o Gușă. O alta cauza frecventa de gușă este boala Graves. În acest caz, sistemul imunitar produce o proteina, numita stimulant tiroidian imunoglobulină (TSI). Ca și în cazul TSH, TSI stimulează glanda tiroida o mărește si produce gușa. Cu toate acestea,TSI stimulează, de asemenea tiroida in a face prea mult hormon tiroidian (cauze de hipertiroidism). Deoarece glanda pituitara simte prea mult hormon tiroidian, oprește secreția de TSH. În schimb glanda tiroida continuă să crească și să producă hormoni tiroidieni. Prin urmare, boala Graves produce o gușa si hipertiroidism. Gusa multinodulara o alta cauza comuna a Gusei. Indivizii cu această tulburare au una sau mai multi noduli pe glanda Tiroida care produce extinderea nodulilor tiroidieni. Acest lucru este adesea detectat ca un glandă nodulara la un examen fizic. Pacienții pot prezenta un singur nodul mare sau mai multi noduli mici la ecografie sau examenul fizic. Astfel, în stadiile incipiente de gușă multinodulara cu multi noduli mici, dimensiunea totală a tiroidei poate să nu fie încă mărită. În plus față de cauzele frecvente de gușă, există multe alte cauze mai puțin frecvente. Unele dintre acestea sunt din cauza unor defecte genetice, altele sunt legate de o lovitura sau infecții la glanda tiroida, iar unele sunt cauzate de tumori canceroase (cat și tumori benigne).

CUM diagnosticam o gușa? Așa cum am menționat mai devreme, diagnosticul de gusa se face de obicei în urma unui examen fizic/ ecografie atunci când este găsită o extindere a tiroidei. Cu toate acestea, prezența unei gușe indică o anomalie a glandei tiroide. Prin urmare, este important să se determine cauza Gușei. Ca un prim pas, vor avea loc teste ale funcției tiroidiene pentru a determina dacă tiroida este hipoactivă sau hiperactivă (a se vedea Testele din Notițe ). Toate testele ulterioare efectuate va depinde de rezultatele testelor funcției tiroidiene. În cazul în care tiroida este difuz mărită ești in hipertiroidism, medicul dvs. va continua probabil cu teste pentru a ajuta la diagnosticarea corecta a bolii. Dacă ești in hipotiroidie, este posibil să aveți Tiroida Hashimoto și s-ar putea cere analize de sânge suplimentare pentru a confirma acest diagnostic. Alte teste folosite pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei gusei poate include o scanare pentru iod radioactiv, ecografie tiroidiana, sau o biopsie prin aspirație cu ac fin.

CUM se tratează Gusa? Tratamentul va depinde de cauza Gușei. În cazul în care gușa s-a datorat unei deficiențe de iod în alimentație (nu sunt comune in Statele Unite), vi se va administra suplimente cu iod . Acest lucru va conduce la o reducere a dimensiunii de gușă, dar de multe ori gușa nu va fi rezolvata complet. Dacă gusa se datorează tiroidei Hashimoto, și sunteți in hipotiroidie, vi se va administra supliment de hormoni tiroidieni câte o pastila zi de zi. Acest tratament va restabili nivelul hormonilor tiroidieni la normal, dar de obicei nu face gușa sa dispară. În timp ce gusa poate obține mai mici, uneori, nu există prea mult tesut cicatricial la nivelul glandei pentru a permite pentru a obține mult mai mic. Deși exista persoane care aceasta Gusa este rezolvata doar pe cale chirurgicala. In cazul Gusei multinodular, daca aceasta are diagnosticul din formarea/mărirea nodulilor aceasta nu are tratament, doar monitorizare pentru a vedea cauza (mai sus : lovitura sau tumori)

Oricare ar fi cauza, este important să avem o monitorizare (anual) regulata atunci când exista diagnosticul de GUSA.

Data publicării: 04 iunie 2012/ Broșura ATA traducere : Lia J.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2012 by  TIROIDA ROMANIA - Proudly created with Wix.com 

Toate informațiile din acest site aparțin Tiroida Romania. Toate drepturile rezervate.

Articolele NU pot fi preluate decât dacă se respecta condiția de a preciza sursa, cu link conform Legii Dreptului de Autor.

Toate articolele din site sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al orcarei alte forme de intervenție medicala profesionala. © 2012