Tratamentul cu Hormoni Tiroidieni


Hormonul tiroidian este folosit în două situații : - pentru a înlocui funcția glandei tiroide, care nu mai funcționează normal - " terapie de substituție" și - pentru a preveni creșterea în continuare a țesutului tiroidian - " terapia de supresie ".

Terapia de supresie este utilizat în principal la pacienții cu cancer tiroidian pentru a preveni repetarea sau progresia a cancerului.

Definiție, Terapie și Tratament

  • Terapia cu substituție hormonala

Mulți oameni au glanda tiroida care nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru nevoile organismului. Aceasta se numește Hipotiroidism și poate fi cauzata de o glandă tiroidă nefuncționala (de exemplu boala Hashimoto), prin distrugerea glandei tiroide, prin chirurgie sau radioterapie sau de o glandă pituitară nefuncționala. Hipotiroidismul, este cel mai frecvent motiv pentru care este nevoie de substituție cu hormoni tiroidieni. Scopul tratamentului este de a reproduce îndeaproape funcționarea normală a tiroidei. Tiroxina sintetica (T4), funcționează în același mod ca și propriul hormon tiroidian al oricărui pacient. Hormonul tiroidian este necesar pentru sănătatea tuturor celulelor din organism. Prin urmare, trebuie luata medicație, pentru că ideea este sa înlocuim un hormon care ne lipsește. Singurele probleme, cu siguranță, sunt cu privire la dozarea de hormoni tiroidieni dacă sunt prea multi sau prea putini. Funcția glandei tiroide va fi monitorizata de către medicul dvs. si să vă asigurați de acest lucru.

Cum este aleasa doza de hormon tiroidian? Când cineva începe pentru prima data hormonul tiroidian doza inițială este atent selecționata si se bazează pe informații, cum ar fi greutatea, vârsta, precum și alte afecțiuni medicale. Doza va trebui apoi să fie ajustata de către un medic pentru a păstra funcția tiroidiană normală. Medicul se va asigura ca doza de hormon tiroidian este corectă prin efectuarea unui examen fizic și verificarea valorilor TSH si nu numai.

Cum se ia hormonul tiroidian ? Hormonul tiroidian este ușor de luat. Pentru că rămâne în organism pentru o lungă perioadă de timp, acesta poate fi luat doar o dată pe zi, iar acest lucru duce la un nivel foarte stabil de hormon tiroidian în fluxul de sânge. Când hormonul tiroidian este utilizat pentru a trata hipotiroidismul, scopul tratamentului este de a menține funcția tiroidiana în același valori ca și oamenii fără probleme cu glanda tiroida. Menținerea nivelului de TSH în limite normale face acest lucru. Cel mai bun moment pentru a lua hormon tiroidian este dimineața pe stomacul gol. Acest lucru este recomandat deoarece alimentele din stomac pot afecta absorbția hormonului tiroidian. Hormonul tiroidian se ia în același timp și în același fel, în fiecare zi. Dacă luați alte medicamente, trebuie să discutați calendarul de doza de hormon tiroidian cu medicul dvs. Nu opri administrarea de hormon tiroidian fără a discuta acest lucru cu medicul dvs. Cele mai multe probleme cu glanda tiroida sunt permanente, prin urmare, cei mai multi pacienți necesita hormon tiroidian pentru toată viață. Dacă omiteți o doză de hormon tiroidian, este cel mai bine să luați doza omisă imediat ce vă amintiți. Este foarte important ca valorile TSH (si nu numai) sa fie verificate periodic, chiar dacă vă simțiți bine, astfel încât doza de hormon tiroidian poate fi ajustată, când este necesar.

Hormoni tiroidieni interacționează cu alte medicamente? Utilizarea altor medicamente pot cauza uneori sa aveți nevoie de o doză mai mare sau mai mică de hormon tiroidian. Medicamentele care va obliga sa aveți nevoie de o doză diferită de hormon tiroidian includ pastile anticoncepționale, estrogen, testosteron, unele medicamente anti-slăbire si unele medicamente pentru depresie. Cu toate acestea, alte produse pot împiedica absorbția totala a dozei de hormoni tiroidieni. Acestea includ fier, calciu, soia, anumite antiacide și unele medicamente de scădere a colesterolului. Pentru toate aceste motive, este important ca persoanele care iau hormoni tiroidieni trebuie sa isi tină medicul la curent cu orice modificări ale medicamentelor sau suplimentelor pe care le iau.

Ar trebui să iau hormoni tiroidieni în timp ce sunt însărcinată ? Deoarece hormonul tiroidian este un hormon prezent în mod normal în organism, este absolut necesar de a lua in timpul sarcinii. Într-adevăr, este foarte important pentru femeile gravide sau femeile care intenționează să rămână însărcinate, pentru a avea funcția normala a glandei tiroide si a oferi mediul optim pentru dezvoltarea copilului ei. Femeile care iau hormoni tiroidieni au nevoie de multe ori de o doză crescută de hormon tiroidian in timpul sarcinii, de aceea este important de a avea hormoni tiroidieni și valorile TSH (nu numai) măsurați o dată ce știi că ești gravidă. Ar trebui să discuți calendarul de teste de sânge cu medicul dumneavoastră, dar in mod normal funcția tiroidiana este verificata cel puțin trimestrial.

Despre T3? Conversia T4 la T3 este normal la pacienții cu Hipotiroidism. T3 are o durata de viata foarte scurta in organism, în timp ce durata de viață a T4 este mult mai lungă, asigurând o aprovizionare constantă de T3. Un preparat de T3 sintetic (Cytomel®) este disponibil. După ce ati luat o tabletă de Cytomel® există niveluri foarte ridicate de T3 pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi nivelurile cad foarte repede. Aceasta înseamnă că T3 trebuie să fie luat de mai multe ori în fiecare zi. În plus, este imposibil de a evita prea mult hormon tiroidian în organism imediat după fiecare doză de T3. Nivelurile ridicate T3 pot duce la simptome neplacute, cum ar fi bătăi rapide ale inimii, insomnie si anxietate.

Dar tratamentul combinat T4/ T3? Unele preparate hormonale care conțin atât T4 și T3 sunt disponibile în Statele Unite ale Americii : Thyrolar®, Armour, Natur-Throid etc. Combinația preparatelor T4 / T3 conține mult mai mult T3 . Din acest motiv, ele pot avea aceleași efect secundare ca T3.

Sursa : ATA JOURNAL

Publish Date: Jun 4, 2012 , traducere : Lia J

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2012 by  TIROIDA ROMANIA - Proudly created with Wix.com 

Toate informațiile din acest site aparțin Tiroida Romania. Toate drepturile rezervate.

Articolele NU pot fi preluate decât dacă se respecta condiția de a preciza sursa, cu link conform Legii Dreptului de Autor.

Toate articolele din site sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al orcarei alte forme de intervenție medicala profesionala. © 2012