Hipotiroidism în ciuda TSH normal?


Mary Shomon a prezentat în articolul ei: „Do You Need Preventive Thyroid Treatment?” 3 studii despre TSH.

Studiul 1 A fost prezentat în anul 2005 în cadrul unei conferinţe pentru endocrinologie.

Pentru acest studiu, pacienţi suferind de Hashimoto au beneficiat de tratament cu T4 sintetic (levotiroxină), deşi nivelul lor de TSH prezenta valori normale, fiind prezentă însă o concentraţie ridicată de anticorpi tiroidieni.

Jumătate dintre pacienţi au beneficiat timp de 6 luni de un tratament cu T4, iar cealaltă jumătate dintre pacienţi nu a beneficiat de hormoni tiroidieni. Anticorpii, precum şi valorile tiroidiene ale tuturor pacienţilor au fost testate înainte de începerea studiului şi din nou, după 6 luni. În cazul pacienţilor care, în ciuda valorii normale a TSH, au beneficiat timp de 6 luni de un tratament cu T4, a scăzut semnificativ cantitatea de anticorpi în sânge. Valorile TSH în cazul pacienţilor trataţi cu T4 au scăzut în medie la 0,5.

În cazul grupei netratate de pacienţi, pe parcursul celor 6 luni pe parcursul cărora a fost efectuat studiul, la anumiţi participanţi s-a înregistrat chiar o creştere a volumului de anticorpi din sânge. Nu s-a constatat o scădere a nivelului de anticorpi. În cadrul acestui grup, nivelul mediu de TSH s-a cifrat la aproximativ 2,5. Cercetătorii au concluzionat în baza acestui studiu că, în cazul pacienţilor suferind de Hashimoto cu anticorpi, un tratament preventiv cu hormoni tiroidieni şi în cazul unui nivel normal de TSH poate încetini avansarea afecţiunii autoimune.

Studiul 2 În cazul celui de-al 2-lea studiu, cercetătorii germani au susţinut în luna martie 2001 în revista „Thyroid” că la rândul lor au clasificat în 2 grupe pacienţii suferind de Hashimoto cu anticorpi tiroidieni, dar TSH normal, şi că unui grup i s-a administrat timp de 1 an un tratament cu T4 (levotiroxină), în timp ce celălalt grup nu a beneficiat de tratament. La finalul anului, cercetătorii au constatat că, la nivelul grupului care a beneficiat de tratamentul cu medicaţia T4, s-a înregistrat o scădere semnificativă a nivelului de anticorpi, în timp ce anticorpii în cadrul grupului care nu a beneficiat de medicaţie s-au menţinut la acelaşi nivel sau au înregistrat chiar o intensificare.

Cercetătorii au concluzionat în urma aceste situaţii că un tratament preventiv administrat pacienţilor suferind de Hashimoto cu un nivel normal al TSH ar putea opri evoluţia afecţiunii Hashimoto sau ar putea preveni apariţia unui hipotiroidism.

Studiul 3 Mary Shomon menţionează în mod suplimentar că în anul 2016, în cadrul unui studiu suplimentar efectuat de către cercetătorii japonezi, a identificat că tratamentul cu T4 (levotiroxină) poate reduce frecvenţa apariţiei tiroiditei şi poate atenua simptomele afecţiunii autoimune.

În cadrul acestui studiu, o jumătate din grup prezentând valori normale ale TSH a beneficiat timp de 15 luni de un tratament cu T4 (levotiroxină), în timp ce celălalt grup nu a beneficiar de tratament. La nivelul grupului tratat cu T4, în comparaţie cu grupul de studiu care nu a fost tratat, s-a constatat după 15 luni o scădere semnificativă a TSH, o creştere importantă a T4 liber, precum şi o reducere a anticorpilor Tg, precum şi a anticorpilor TPO în contextul tratamentului cu T4. Şi dimensiunea glandei tiroidiene a înregistrat o scădere în contextul administrării tratamentului cu T4 spre deosebire de grupul de studiu care nu a fost tratat: s-a constatat chiar o creştere în dimensiuni a glandei tiroide a membrilor acestui ultim grup. Cercetătorii susţin în mod suplimentar că un tratament cu T4 este prevăzut în mod obligatoriu în cazul pacienţilor suferind de Hashimoto şi de hipotiroidism, fiind însă controversată administrarea, în cazul TSH situat încă în limite normale, administrarea deja a unui tratament cu T4, deşi modelele constatate în urma tratamentului administrat animalelor au indicat că un tratament cu T4 poate inhiba procesul autoimun.

Aveţi simptomele unui hipotiroidism, iar TSH se situează în limite normale?

Insistaţi să vi se testeze şi nivelul de anticorpi al tiroidei dumneavoastră şi faceţi trimitere, dacă este cazul, la lucrările de cercetare.

Sursa : http://natuerliche-schilddruesenhormone.com/RO/index.php/2017/02/28/behandlung-tsh/

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2012 by  TIROIDA ROMANIA - Proudly created with Wix.com 

Toate informațiile din acest site aparțin Tiroida Romania. Toate drepturile rezervate.

Articolele NU pot fi preluate decât dacă se respecta condiția de a preciza sursa, cu link conform Legii Dreptului de Autor.

Toate articolele din site sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al orcarei alte forme de intervenție medicala profesionala. © 2012