Trezirea la aceeași oră în fiecare seară?

Medicina chineză „ceasul corpului” explică de ce. 

Ființele umane au o legătură intrinsecă și puternică cu lumina soarelui care a evoluat de-a lungul a mii de ani. Înainte de apariția energiei electrice eram legați de constrângerile luminii zilei, iar ciclurile noastre de somn urmau pe acestea. Însă astăzi, energia electrică și stimularea tehnologică permit minții și organismului noastru să fie active si după apusul soarelui, ceea ce ne poate afecta sănătatea. Multe procese hormonale din corpul nostru sunt literalmente greu de orchestrat de lumina soarelui și de absența luminii solare. Nu este de mirare că respectarea unui model normal de somn este, prin urmare, foarte importantă pentru menținerea unei sănătăți optime. Ceasul corpului Mulți oameni raportează că adorm ușor, dar se trezesc în același timp în miezul nopții. Acest lucru poate fi incredibil de frustrant, mai ales dacă nu poți să adormi și să te trezești obosit a doua zi. Conceptul de „ceasul organelor" în medicina chineză este un instrument util pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru. Corpul, mintea și emoțiile sunt inseparabile în medicina chineză - ceea ce înseamnă că, dacă aveți o dizarmonie în corpul dvs. fizic, este legat de starea dvs. emoțională. Așadar, dacă te trezești la 3 dimineața, când energia hepatică crește, poți suferi de stagnare Qi hepatică, care ar putea fi legată de o dietă nesănătoasă, consum în exces de alcool, furie nerezolvată sau niveluri ridicate de stres. Dacă te trezești în mod constant la 4 dimineața - ar putea fi din cauza unui dezechilibru al plămânilor, care este legat de durere și tristețe, oboseală sau reducerea funcției imunitare.

Cel mai important moment pentru somn! Mulți dintre noi suntem bufnițe obișnuite de noapte și nu ne gândim la nimic, mai ales dacă obținem o cantitate decentă de somn în fiecare noapte. Dar, în conformitate cu medicina chineză, nu contează cât de mult dormi, ci când o faci. Este recomandat o oră de culcare de la 10:30 pm (cel târziu), astfel încât să adormiți până la 23:00, când ficatul și vezica biliară încep să regleze QI, să proceseze emoțiile, să echilibreze hormonii și să detoxifieze organismul. Conform medicinei chineze, fereastra de la 11 PM - 3 AM (23:00 - 03:00), care se corelează cu ficatul și vezica biliară, este cea mai importantă în ceea ce privește menținerea sănătății, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Mulți dintre noi au auzit vechea zicală: „Fiecare oră de somn înainte de miezul nopții valorează două, după miezul nopții.” Această idee este susținută de știința modernă a somnului - experimentăm cea mai adâncă parte a somnului în prima treime a nopții. Acest somn profund, sau Slow Wave Sleep (SWS), este cea mai restaurantă parte a somnului nostru. În aceste ore, cortizolul -¹ hormonul stresului este redus și activitatea parasimpatică a sistemului nervos crește, ceea ce ne permite să ne odihnim pe deplin și să ne îndepărtăm de răspunsurile la "luptă" sau de "zbor" care domină în orele de veghe. SWS este asociat cu memoria și învățarea. Lipsa acestui tip de somn poate duce la reducerea funcționării și vigilenței în timpul zilei. În plus, hormonul de creștere uman, care este esențial pentru repararea corpului nostru si care ne protejează de vătămările zilnice și menținerea sănătății, este eliberat de la 9 pm (21:00) până la 7 am (07:00), ceea ce face ca fiecare oră de somn să fie critică.

Consultați ghidul de mai jos pentru a afla informații de ce s-ar putea să vă treziți la o anumită oră. Acupunctura este o modalitate excelentă de a echilibra qi-ul din corpul dvs. pentru a îmbunătăți somnul și energia și a echilibra emoțiile. Yoga, rugăciunile, meditația, activitatea fizică, o dietă sănătoasă și respectarea unui timp de somn consecvent vor avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra somnului. 9PM - 11PM / 21:00- 23:00 Triple Burner Inima și Pericardul Emoție: bucurie sau lipsă de bucurie, depresie, deznădejde. Funcții: Triple Burner nu este un organ distinct, dar este legat de sistemele noastre endocrine și limfatice. Acesta controlează metabolismul în interiorul organismului. Simptome de dezechilibru: mânie, sentimente de vinovăție, depresie, oboseală suprarenală, dezechilibru hormonal, metabolism lent, dureri de cap frecvente, oboseală, dureri, ganglioni umflați, fibromialgie, tulburare tiroidiană, alternativ frisoane și febră. Sfaturi: Luați în considerare să vă culcați mai devreme, să stabiliți o rutină calmantă pe timp de noapte, să evitați lumina artificială după ora 21:00.

11PM - 1AM / 23:00- 01:00 Vezica Biliară (puternic legată de ficat) Emoție: indecizia Funcții: vezica biliară depozitează și excretă bila pentru a facilita o digestie adecvată. De asemenea, reglementează procesul de luare a deciziilor, controlează ligamentele și tendoanele și guvernează visele. Simptome de dezechilibru: indecizie, suspin frecvent, decizii erupții cutanate, judecată slabă, dificultăți în luarea deciziilor, timiditate, colesterol ridicat, resentimente, somn tulburat de vise, tendoane slabe, tendonită. Sfaturi: Evitati alcoolul, grăsimile nesaturate si alimentele picante. Mâncați o cină mică înainte de culcare și evitați gustarea înainte de culcare.

1AM - 3AM / 01:00 - 03:00 - Ficat Emoție: Furie / Iritatie Funcții: Ficatul este responsabil de detoxifierea corpului nostru și de procesarea emoțiilor în fiecare seară. Ficatul stochează sângele și guvernează qi-ul corpului. Este asociat cu tendoanele, unghiile și ochii. Gândiți-vă la o noapte când ați avut mai mult de băut sau o perioadă de frustrare intensă la locul de muncă. Te-ai trezit în jurul orei 1-3 și ai fost incapabil să adormi? Din perspectiva medicinii chineze, ficatul tău era supraîncărcat și se străduia să-și facă treaba. Simptome de dezechilibru: izbucniri explozive de furie, emoții, resentimente, iritabilitate, starea de spirit, frustrare, hipertensiune arterială, distensie toracică, PMS, gust amar în gură, supărare digestivă, amețeli, cefalee migrenală, sensibilitate la sân, vedere încețoșată, față roșie, tendonită, suspin frecvent. Sfaturi: asigurați-vă că beți alcool cu moderație și mâncați ultima masă cu câteva ore înainte de culcare. Luați în considerare o curățare a alimentelor întregi. Eliminați cafeaua timp de o săptămână și înlocuiți-o cu ceai verde. Găsiți modalități de a face față frustrărilor dvs. într-un mod sănătos. Făceti exerciții fizice regulate.

3AM - 5AM/ 03:00 - 05:00 Plămânii

Emotion: Tristețea / Supărarea Funcții: Plămânii guvernează sistemul respirator și imunitar, reglează glandele sudoripare și umezeala pielii. Simptome de dezechilibru: senzații de tristețe sau durere care nu au fost tratate, respirație scurtă, transpirație ușor, voce slabă, respirație superficială, oboseală, tuse, răceală /gripă frecventă, febră cu frisoane, dureri în gât, secreții nazale, dureri de cap, alergii, astm, dureri toracice, ten palid, piele uscată, depresie, plâns. Sfaturi: încercați exerciții de respirație, meditație sau yoga pentru a vă îmbunătăți capacitatea pulmonară. Luați în considerare să obțineți consiliere sau să vorbiți cu un prieten despre sentimente de tristețe sau mâhnire. Scrie în jurnalul tău despre emoțiile tale înainte de culcare în fiecare seară.

Text compus de Laura Mocanu

Echipa Tiroida România 🇷🇴

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2012 by  TIROIDA ROMANIA - Proudly created with Wix.com 

Toate informațiile din acest site aparțin Tiroida Romania. Toate drepturile rezervate.

Articolele NU pot fi preluate decât dacă se respecta condiția de a preciza sursa, cu link conform Legii Dreptului de Autor.

Toate articolele din site sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al orcarei alte forme de intervenție medicala profesionala. © 2012