Să înțelegem Intestinul Permeabil - Leaky Gut„Intestinul scurs/permeabil” este un subiect popular în sfera sănătății în zilele noastre. Este asociat cu multe simptome și afecțiuni comune, cum ar fi: alergiile, intoleranțele, durerile articulare, chiar și bolile autoimune sunt legate de Intestin. Dar ce este mai exact intestinul care se scurge? Ce îl provoacă? Ce fel de probleme sunt legate de aceasta? Și, mai presus de toate, ce poți mânca pentru un intestin permeabil? Ce este un intestin permeabil? Pur și simplu, „intestinul” (cunoscut și sub denumirea „tract intestinal”) este un tub care face parte din sistemul digestiv, ce este încă considerat "exteriorul corpului". Nu este simplu ca un furtun sau o țeavă; este un tub fantastic format din celule vii strâns legate între ele. Intestinul ajută corpul să absoarbă fluidele și substanțele nutritive, să-ți digere mâncarea și să adăpostească miliarde de microbi intestinali prietenoși. De asemenea, este selectiv în ceea ce permite să treacă de bariera sa de protecție. Tractul intestinal împiedică în mod intenționat să se absoarbă unele lucruri, astfel încât acestea trec direct prin celălalt capăt pentru a fi eliminate ca deșeuri. Nu vrei să absoarbe mulți microbi sau toxine dăunătoare în corpul tău, nu?

FACT FUN: aproximativ 70-80% din sistemul nostru imunitar legat de intestinul nostru, este gata pentru invadatorii străini . Absorbția fluidelor și a substanțelor nutritive se întâmplă atunci când sunt permise prin acest tub celular în circulație, sub formă de particule minuscule. Și asta este minunat! Sângele și limfa transportă apoi nutrienții (aceste particule mici) în ficat și circulă în restul corpului, oferind tuturor celulelor nutriția de care au nevoie pentru a fi sănătos și pentru a se dezvolta.

Cum devine „scurs/permeabil” un intestin? Intestinul poate deveni permeabil dacă celulele se deteriorează sau dacă legăturile care țin celulele împreună se deteriorează. Intestinul permeabil poate fi cauzat sau agravat de mai mulți factori din dietă și stilul de viață. Factorii dietetici precum prea mult zahăr sau alcool sau chiar consumul de lucruri la care sunteți intoleranți pot contribui cu toții la permeabilitatea intestinului. Glutenul, lactatele și albușurile de ou sunt trei alimente care sunt cunoscute ca declanșatoare ale leziunilor intestinale. Factorii stilului de viață precum stresul, lipsa somnului, infecțiile și unele medicamente pot fi, de asemenea, vinovați în acest domeniu. Uneori, dacă echilibrul microbilor intestinali din interiorul intestinului este dezechilibrat, acest lucru poate contribui și la un intestin permeabil. Orice factor care contribuie la modificarea echilibrului din intestin poate determina intestinul nostru să devină „permeabil” sau să se "scurgă". În acest moment, nutrienții incomplet digerați, microbii (infecțioși sau prietenoși), toxinele sau produsele reziduale pot intra mai ușor în corpul nostru. Științific vorbind, un „intestin cu scurgeri” este cunoscut sub numele de „permeabilitate hiper-intestinală”. Înțelesul că intestinele noastre sunt permeabile și permit lucrurilor prin care, de obicei, ar trebui sa fie păstrate în interior. Dar se „scurg”. După cum vă puteți imagina, acest lucru nu este un lucru bun.

Care sunt simptomele unui intestin cu scurgeri? Deoarece prin bariera digestivă trece tot și orice, particule mari de alimente, toxine, microbi etc. în sânge, acesta este un declanșator masiv pentru sistemul dvs. imunitar. Celulele imune recunosc rapid un „invadator străin” și își încep răspunsul autoimun. Când sistemul imunitar începe să răspundă, inflamația notorie urmează întotdeauna pentru a ajuta la rezolvare. Odată ce sistemul imunitar începe să răspundă, acesta poate arăta c[ alergiile, intoleranțele alimentare, durerile articulare, oboseala pot duce la boli autoimune. Deoarece primul loc afectat este intestinul, iar leziunile care apar pot provoca mai multe simptome digestive - cum ar fi durerile abdominale, balonare, gaze, greață, vărsături, arsuri la stomac, constipație sau diaree. Ca să nu mai vorbim că, dacă alimentele, chiar și alimentele sănătoase, nu sunt digerate corespunzător, nutrienții lor nu sunt absorbiți corespunzător. Absorbția slabă poate duce la lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale pentru sănătatea optimă a fiecărei celule din corpul dumneavoastră. Unele dintre simptome pot apărea și pe piele. Acneea, pielea uscată, mâncărimea, erupțiile cutanate, eczemele și urticaria pot fi toate simptome legate de intestinul permeabil. Chiar și rozaceea și psoriazisul pot fi legate aici datorită componentei lor autoimune. Cercetările arată că mai multe simptome neurologice sunt corelate cu intestinul permeabil- de exemplu, ceața creierului, oboseala, durerile de cap, incapacitatea de a dormi și starea de spirit generală. În cele din urmă, multe boli inflamatorii cronice sunt, de asemenea, legate de intestinul permeabil. Lucruri precum Crohn, colita, boala celiacă, IBS și MS. Chiar și lucruri precum bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt dintre posibilități.

Ce să mănânci pentru un intestin permeabil? Recomandarea generală este să încetați să consumați alimente inflamatorii și să consumați mai multe alimente calmante pentru intestin. Încorporarea unei diete calmante intestinale înseamnă eliminarea cerealelor cu gluten, a leguminoaselor și a produselor lactate. Adăugați la această listă aditivii alimentari, alcoolul și zaharurile rafinate. În locul lor, adăugați mai multe legume cu frunze verzi, amidon și legume crucifere. Acestea sunt pline de nutrienți și conțin fibre pentru a vă ajuta să vă hrăniți microbii intestinali prietenoși. Consumați mai multe alimente probiotice, cum ar fi varza murată, care hrănesc bacteriile bune. Asigurați-vă că obțineți suficiente grăsimi omega-3 esențiale vegane sau găsite în fructele de mare și algele marine. În cele din urmă, asigurați-vă că obțineți ulei de cocos și bulion de oase. Uleiul de cocos are grăsimi speciale numite MCT (trigliceride cu lanț mediu), iar bulionul de oase are aminoacizi esențiali.

Concluzie Intestinul scurs sau „permeabilitatea hiper-intestinală” se poate întâmpla atunci când intestinul dvs. se deteriorează din cauza a prea mult zahăr, alcool, a alimentelor inflamatorii sau a consumului de alimente la care aveți intoleranța. Poate fi, de asemenea, din cauza stresului, lipsa somnului sau un dezechilibru între microbii intestinali prietenoși. Simptomele intestinului scurs sunt vaste - de la probleme digestive la afecțiuni ale pielii, chiar și la boli autoimune.

Consumați mai multe alimente probiotice, cum ar fi varza murată, care hrănesc bacteriile bune. Asigurați-vă că obțineți suficiente grăsimi omega-3 esențiale vegane sau găsite în fructele de mare și algele marine. În cele din urmă, asigurați-vă că obțineți ulei de cocos și bulion de oase. Uleiul de cocos are grăsimi speciale numite MCT (trigliceride cu lanț mediu), iar bulionul de oase are aminoacizi esențiali.


#TRCOACHING

Echipa Tiroida România 🇷🇴

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square